Daarom kies je voor een warmtepomp


Of het nu is omdat de cv-ketel aan vervanging toe is, je stappen wilt zetten op het gebied van duurzaamheid of gaat (ver)bouwen: de manieren van het verwarmen of koelen van je huis kan zomaar tot nieuwe dilemma’s leiden, want het aanbod is groot en de verschillen zijn klein. Waar kies je voor, en waarom?

Nu Nederland voornemens is om van het gas af te gaan, is het verstandig om alvast rekening te houden met dit toekomstscenario bij de keuze van een nieuwe verwarmingsoplossing. Een warmtepomp ligt dan al snel voor de hand: het is duurzaam, toekomstbestendig en eenvoudig in gebruik. Ben je nog niet overtuigd? Denk dan eens aan het volgende.

1. Het is financieel aantrekkelijk
Omdat een warmtepomp een duurzame keuze is, wil de overheid dit graag stimuleren. Dankzij de speciale subsidieregeling ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)’ is er voor 2020 100 miljoen euro beschikbaar. Dit geld wordt gebruikt als tegemoetkoming voor warmtepompen, hybride toepassingen en zonneboilers. Zodra de uitgave van dit bedrag is bereikt in 2020, wordt er verder geen subsidie meer uitgekeerd. Het is dus slim om zo snel mogelijk subsidie aan te vragen na de aankoop van een van deze deelnemende producten. De subsidie ’kan oplopen tot drieduizend euro, maar combineren kan ook, waardoor er nog meer subsidie mogelijk is. Oók interessant: doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een cv-ketel, verbetert dat het energielabel van je woning. En daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

2. Je bespaart energie
Zoals zojuist al aangestipt is een warmtepomp erg energiezuinig. Wanneer je voor een volledig elektrische variant gaat kun je gasvrij verwarmen, maar met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik ook al tot wel 80 procent. Deze laatste werkt samen met je cv-ketel, die alleen meehelpt als het erg koud is. Wanneer je dus voor een warmtepomp kiest, kun je flink besparen op je energierekening – de kleine stijging in energiekosten valt in het niet bij de afname van je gasverbruik. Hoeveel je bespaart, is voor iedereen verschillend – afhankelijk van zaken als het isolatieniveau van de woning, de grootte van het huishouden en het type warmtepomp. Volgens Milieu Centraal bespaar je met een warmtepomp gemiddeld 270 euro per jaar ten opzichte van een hr-ketel.

3. Duurzamer wordt het niet
Een warmtepomp werkt heel anders dan een cv-ketel: de warmtepomp haalt gratis energie uit de omgeving, dit kan de lucht, de bodem of het grondwater zijn. Bij de veelgebruikte lucht-water warmtepomp werkt het als volgt: de pomp haalt warmte uit de lucht en verhoogt de temperatuur waardoor het kan worden gebruikt in het verwarmingssysteem. Je kunt het zien als een omgekeerd koelkast-effect: de warmtepomp verzamelt warmte buiten het huis en geeft die binnen in huis af. Ook als het buiten koud is. Doordat je geen gas meer nodig hebt, wordt je CO2-uitstoot flink gereduceerd. Een elektrische warmtepomp haalt al gauw een rendement van 400% (COP = 4): met één deel elektriciteit produceert het vier delen warmte.

Pssst..
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de warmtepomp helemaal niet zo luidruchtig. Met hulp van de nieuwste technieken worden warmtepompen steeds stiller. Zo is het buitendeel van de aroTHERM plus dankzij het Vaillant Sound Safe System een stuk geruislozer dan zijn voorgangers en kan de warmtepomp daardoor makkelijker worden geplaatst, zelfs conform de nieuwste geluidseisen. Een geluidsniveau van slechts 28 dB(A) in de nachtmodus en op een afstand van drie meter is, afhankelijk van de gekozen uitvoering, prima haalbaar. Hoor het zelf.